Leigh Bardugo

Leigh Bardugo is de New York Times-bestsellerauteur van Het negende huis en de bedenker van de Grishaverse, die de Grisha-trilogie, de Kraaien-duologie, de Nikolai Lantsov-duologie, Taal der doornen en Boek der heiligen omspant – en nu tot leven is gebracht in de Netflix Original-serie Shadow and Bone.

Leigh is geboren in Jeruzalem en groeide op in Zuid-Californië. Ze studeerde af aan Yale University en woont nu in Los Angeles. Als ze niet schrijft, leeft ze een heel ander leven: dat van glitter en glamour. Ze is namelijk ook nog visagist! In die baan gaat ze door het leven als L.B. Benson. En alsof succesauteur en visagist van de sterren nog niet genoeg is, zingt ze af en toe in een bandje genaamd Captain Automatic.

De naam “Grisha” is Russisch, het is de Russische verkleinvorm van de naam Gregory. Die naam betekent “oplettend, waakzaam” en is afgeleid van het Bijbelse Grigori. Fans van paranormale boeken zullen de verwijzing naar gevallen engelen wel herkennen. Daarbij vertelt Leigh dat het zowel gevoelsmatig als visueel ook lijkt op het woord “geisha”. ‘Ik hoopte dat dit het idee van de schoonheid en geheimzinnigheid rond Ravka’s elite zou ondersteunen,’ vertelt ze.

Als Leigh zelf een karakter uit de Grisha kon kiezen, zou ze graag een Hartenwringer zijn. ‘Zo’n bloeddorstig type ben ik wel. Daarbij komt dat rood me heel goed staat.’

Bekijk de website van Leigh Bardugo hier, of volg haar op Instagram, Pinterest of Twitter.