De orde van de Grisha

Elementenmeesters, Heiligen, oplichters, veroordeelden – maak kennis met de personages uit de Grishatrilogie en de Kraaien-duologie.

De Grisha zijn de magische elite van Ravka, ook bekend als de soldaten van het Tweede Leger. Ze beoefenen de Elementaire Natuurwetenschap: deze manipuleert materie op de meest fundamentele niveaus. Zie het als een magische versie van moleculaire chemie. Status is alles voor de Grisha, al is dat onder het leiderschap van het triumviraat voor een deel veranderd. Dit is hoe hun orden eruitzien.

De Lichtheerser
De Schaduwheerser

De Lichtheerser
Lichtheersers zijn leden van de Etherealki. Zij hebben het vermogen zonlicht op te roepen en te beheersen.

De Schaduwheerser
Schaduwheersers zijn leden van de Etherealki. Zij hebben het vermogen om schaduwen op te roepen en te beheersen.

Hartwringer
Hartenwringers
Heler Grisha
Helers

Corporalki - De orde van de levenden en de doden.

Hartenwringers, Helers en Coupeurs

Ravka is omringd door vijanden en functioneert in feite als een garnizoensstaat. In het Tweede Leger worden de Corporalki beschouwd als de meest waardevolle soldaten, zij zijn daardoor de hoogstgeplaatste Grisha.
Een Corporalki Hartenwringer kan de lucht uit je longen rukken, je polsslag vertragen tot je in coma raakt, of je hart letterlijk in je borstkas verpletteren – en dat alles zonder je ooit met een vinger te hebben aangeraakt. Helers maken je weer beter. Coupeurs kunnen hun uiterlijk en dat van anderen veranderen – soms permanent, afhankelijk van het talent van de coupeur.

Stormblazer
Stormblazers
Inferni
Inferni
Getijdekeerders

Etherealki – De orde van de elementen

Stormblazers, Inferni en Getijdekeerders

Grisha kunnen geen materie creëren of tot leven brengen.
Inferni creëren geen “magisch” vuur. Ze roepen brandbare gassen op, zoals methaan of waterstof, maar hebben nog steeds een vuursteentje nodig om een vonk te ontsteken. Stormblazers kunnen de luchtdruk verhogen of verlagen om stormen te creëren, terwijl Getijdekeerders temperatuur en druk gebruiken om water op te roepen en te controleren. Etherealki werken vaak in paren. Zowel de Duisterling als Alina worden technisch gezien als Etherealki beschouwd.

Alkemi
Durasti

Materialki – De orde van de fabrikators

Alkemi en Durasti

Dit zijn de laboratoriumgeeks van de Grisha Ordes. Ze worden het minst gerespecteerd, maar werden wel steeds waardevoller voor de oorlogsinspanningen toen vijandelijke militaire innovaties de kracht van de Grisha magie begonnen te overtreffen. Durasti houden zich bezig met het vaste materiaal: Grisha staal, textiel en glas. Alkemi zijn gespecialiseerd in vergiften en explosiepoeders.