Veelgestelde vragen

Wat is de Grishaverse?

De Grishaverse is de weelderige fantasiewereld waarin wetenschap en magie botsen. Opgericht in Leigh Bardugo’s Grisha-trilogie en verder uitgebreid in de Kraaien-duologie en De taal der doornen en Boek der heiligen, is de Grishaverse de thuisbasis van je favoriete personages uit Ravka, Ketterdam, en nog veel meer!

Het is ook een online ruimte waar zowel fans als nieuwkomers in de Grishaverse meer te weten kunnen komen over de boeken die zich in deze wereld afspelen en waar ze een heleboel bonuscontent kunnen ontdekken. Hier kan je meer te weten komen over personages en plaatsen uit de boeken, en op de hoogte blijven van Grishaverse-gerelateerd nieuws. Welkom!

Welke boeken spelen zich af in de Grishaverse?

De Grishaverse bestaat uit de Grisha-trilogie (Schim en schaduw, Dreiging en duisternis en Val en verlossing); de Kraaien-duologie (List en leugens en Kraai en koninkrijk); De Nikolai Lantsov-duologie (De verminkte koning en Het oordeel van de wolf); De taal der doornen en Boek der heiligen – een verzameling verhalen en folklore waarmee de personages uit beide series opgegroeid zijn.

Is Schim en schaduw het eerste deel in een serie?

Ja, Schim en schaduw is het eerste boek in de Grisha-trilogie. De volgorde van de boeken in deze serie is Schim en schaduw, Dreiging en duisternis en Val en verlossing.

Is List en leugens het eerste deel in een serie?

Ja, List en leugens is het eerste boek in de Kraaien-duologie. De volgorde van de boeken in deze serie is List en leugens en dan Kraai en koninkrijk.

Hoe zijn deze twee series met elkaar verbonden?

De Grisha-trilogie speelt zich af in Ravka en de Kraaien-duologie speelt zich af in Ketterdam, twee landen binnen de Grishaverse. List en leugens begint twee jaar na de gebeurtenissen in het laatste boek van de Grisha-trilogie. Sommige onverschrokken personages komen in beide series voor.

Waar moet ik beginnen? Moet ik eerst de Grisha-trilogie lezen of eerst de Kraaien-duologie? En hoe zit het met De taal der doornen en Boek der heiligen?

Kijk op onze “Waar te beginnen” pagina voor wat hulp bij het beslissen.

De taal der doornen en Boek der heiligen volgen de tijdlijn van de andere verhalen niet. Dit zijn de sprookjes en volksverhalen die Leigh’s personages hoorden toen ze opgroeiden, dus je kunt ze op elk punt in je Grishaverse reis oppikken.

Waar gaat de Grisha-trilogie over?

Soldaat. Elementenheerser. Heilige. Volg Alina Starkov door Schim en schaduw, Dreiging en Duisternis en Val en Verlossing en ontdek hoe ze haar sluimerende krachten ontdekt en wordt meegesleurd in een wereld van luxe en illusie. Terwijl Alina worstelt om in haar nieuwe leven te passen, neemt de dreiging voor het koninkrijk Ravka toe – een dreiging die oude allianties op de proef zal stellen en de grenzen van magie zal testen, een dreiging die een bang meisje tot een leider zal smeden.

Waar gaat de Kraaien-duologie over?

In de Kraaien-duologie keren we terug naar de adembenemende wereld van de Grishaverse. Ontdek Ketterdam, een bruisend centrum van internationale handel waar alles voor de juiste prijs te krijgen is. Crimineel wonderkind Kaz Brekker krijgt een kans op de roof van zijn leven, maar eerst heeft hij de perfecte bemanning nodig.

Waar gaat De taal der doornen over?

Reis naar een wereld van duistere transacties die in het maanlicht worden gesloten, van spooksteden en hongerige bossen, van pratende beesten en golems van peperkoek, waar de stem van een jonge zeemeermin dodelijke stormen kan oproepen en waar een rivier een verliefde jongen kan gehoorzamen, maar alleen tegen een vreselijke prijs. Geïnspireerd door mythes, sprookjes en folklore is De taal der doornen een sfeervolle verzameling korte verhalen vol verraad, wraak, opoffering en liefde.
De zes verhalen in De taal der doornen zijn perfect voor nieuwe lezers en toegewijde fans en nemen je mee naar zowel bekende als vreemde landen – naar een wereld van gevaarlijke magie die miljoenen hebben bezocht via de romans van de Grishaverse.

Wat is de inspiratie voor de boeken in de Grishaverse?

Leer meer over de boeken die historische inspiratie gaven voor Ravka en de Grisha-trilogie:
Natasha’s Dance: A Cultural History of Russia door Orlando Figes
Land of the Firebird: The Beauty of Old Russia door Suzanne Massie
Russian Folk Belief door Linda J. Ivanits

Lees meer over de boeken die historische inspiratie gaven voor Kertsj en de Kraaien-duologie:
The Blackest Streets: The Life and Death of a Victorian Slum door Sarah Wise
The Coffee Trader door David Liss
Amsterdam: A History of the World’s Most Liberal City door Russell Shorto
Criminal Slang: The Vernacular of the Underworld Lingo door Vincent J. Monteleone
The Big Con: The Story of the Confidence Man door David Maurer
Stealing Rembrandts: The Untold Stories of Notorious Art Heists door Anthony M. Amore en Tom Mashberg

Wie maakte het artwork voor De taal der doornen?

De prachtige illustraties in De taal der doornen zijn van de hand van kunstenares Sara Kipin. Je kan ander werk van haar bekijken op sarakipin.com